Hulp - Les 2.0

Algemeen

LES 2.0 is bestemd voor educatieve professionals die AV-bronnen uit het archief van Beeld en Geluid willen gebruiken in hun digitale leermiddelen.

LES 2.0 biedt hosting aan van deze AV-bronnen en tools waarmee deze AV-bronnen op maat gemaakt kunnen worden en geëmbed kunnen worden in digitale leermiddelen.

Op de pagina http://www.les20.nl/partners vindt u de meeste recente informatie rondom alle instellingen die betrokken zijn bij LES 2.0.

 • 1. Erfgoedbronnen: video's, foto's en artikelen afkomstig uit de collecties van deelnemende erfgoedinstellingen.
 • 2. Themadossiers: speciaal samengestelde verzamelingen van bronnen die op thema zijn geselecteerd.
 • 3. Ontwerpdossiers: speciaal samengestelde verzamelingen van bronnen die direct aansluiten bij de kerndoelen. Ontwerpdossiers geven docenten de mogelijkheid om snel geschikte bronnen te vinden bij een leerdoel, en zijn geschikt als onderzoeksarchief voor leerlingen die informatie over een bepaald onderwerp verzamelen.

Op deze pagina vindt u antwoorden op veelgestelde vragen en onderaan ook een aantal uitlegfilmpjes waarin getoond wordt hoe verschillende onderdelen van het platform gebruikt kunnen worden.

Ook is er het LES 2.0-handboek ‘Arrangeren doe je zo’ waarin de ervaringen met het project LES 2.0 in beeld worden gebracht. Naast interviews met betrokkenen, biedt het handboek praktische tips en instrumenten voor arrangeurs. Het boek kost 22,50 euro en is via de webshop van Beeld en Geluid te bestellen.

Telefoon: 035 677 1901

E-mail: info@les20.nl

Postadres:

Beeld en Geluid

T.a.v. Servicedesk LES 2.0

Postvak BG06

Postbus 1060

1200 BB Hilversum

De LES 2.0 Servicedesk is telefonisch geopend van maandag tot en met donderdag van 9:00 tot 13:00 uur.

Ons streven is om binnen drie werkdagen uw email te beantwoorden.

Toegang

Als u een licentie heeft op LES 2.0:

1. Met een persoonlijk Entree-account met een LES 2.0 digicode

2. Via de ELO van uw eigen instelling

Entree

Als u tijdelijk toegang heeft aangevraagd of als u een licentie heeft op LES 2.0 kunt u zelf een persoonlijk Entree-account aanmaken via Entree. U kiest dan een gebruikersnaam en wachtwoord en voegt een digicode toe aan de account om deze toegang te geven tot LES 2.0. U kunt vervolgens altijd inloggen op LES 2.0 met uw zelfgekozen gebruikersnaam en wachtwoord van uw Entree-account. Alle gebruikers moeten dit proces eenmalig doorlopen om persoonlijke toegang te krijgen.

 

ELO

Als u tijdelijk toegang heeft aangevraagd of als u een licentie heeft op LES 2.0 kunt u via de ELO inloggen. Kennisnet maakt het mogelijk dat door middel van ELO’s toegang kan worden verkregen tot verschillende websites, waaronder LES 2.0, zodat u met uw persoonlijke ELO-accountgegevens direct kunt inloggen op deze diensten. U heeft dan ook geen digicode nodig. De ELO van uw instelling moet wel eerst aangemeld zijn bij de Kennisnet Federatie. Het voordeel van deze manier is dat u geen extra gebruikersnaam en wachtwoord hoeft te onthouden om in te kunnen loggen op LES 2.0. Kijk in de lijst http://www.kennisnetfederatie.nl/overzicht-deelnemers of uw school al aangesloten is.

Wij adviseren gebruikers die beschikking hebben over een ELO om via de ELO in te loggen.

Kijk in de lijst http://www.kennisnetfederatie.nl/overzicht-deelnemers of uw school al aangesloten is. Als uw school nog niet aangesloten is kunt u hier http://www.kennisnetfederatie.nl/onderwijsinstellingen/algemeen/ kijken voor de typen ELO's die momenteel ondersteund worden door de Kennisnet Federatie. Vraag de systeembeheerder op uw school om uw ELO aan te melden bij de Kennisnet Federatie.

Wij adviseren gebruikers voor één van beide opties te kiezen. Persoonlijke Entree-accounts en accountgegevens vanuit de ELO worden altijd geïdentificeerd met een unieke ID, ook al behoren ze toe aan dezelfde persoon. Hierdoor zal LES 2.0 deze zien als twee verschillende personen en krijgt de gebruiker daardoor twee verschillende persoonlijke werkplekken.

Stap 1: Vul het formulier in via: http://account.kennisnet.nl

Stap 2: Activeer uw account met de activatielink uit de mail die door Entree is verstuurd

Stap 3: Log in met de Entree-inloggegevens (uw zelfgekozen inlognaam en wachtwoord)

Stap 4: Gaat u hierna een digicode toevoegen? Sluit eerst al uw browservensters af.

 

Na deze stappen kunt u uw digicode toevoegen om toegang te krijgen tot LES 2.0. Wilt u weten hoe dit werkt? Ga naar: Hoe voeg ik een digicode toe?

De digicode is een code waarmee aan een Entree-account het recht wordt verleend om een bepaalde dienst te mogen gebruiken. Dezelfde digicode kan meerdere keren gebruikt worden om verschillende accounts toegang te geven. Het onderscheid tussen leerlingen en docenten ligt besloten in de digicode, vandaar dat u altijd twee digicodes van ons ontvangt. Docenten krijgen bijvoorbeeld ook toegang tot het LES 2.0 forum. De digicode moet elk schooljaar opnieuw toegevoegd worden.

Toevoegen van een digicode dient voor LES 2.0 als waarborg dat alleen onderwijsinstellingen toegang krijgen tot LES 2.0 aangezien het aanmaken van een Entree-account voor iedereen mogelijk is. De huidige beschikbaarstelling van het audiovisuele materiaal op LES 2.0 is namelijk alleen mogelijk op voorwaarde dat dit uitsluitend binnen onderwijsinstellingen gebruikt wordt.

Stap 1: Als u een digicode heeft ontvangen, kunt u de digicodelink van LES 2.0 aanklikken

Stap 2: Log in met uw inloggegevens op Entree

Stap 3: Klik op Activeren

 

N.B. Mocht uw digicodelink in uw email niet werken, ga dan naar http://digicode.kennisnet.nl en log in met uw inloggegevens.

Voeg de digicode uit de mail toe en klik op Activeren

 

Stap 4: Sluit eerst al uw browservensters af.

Stap 5: Start de browser opnieuw en log in op http://www.les20.nl

Wij hebben geen beschikking over gebruikersnamen en wachtwoorden en kunnen deze niet voor u achterhalen. Als u echter nog weet op welk emailadres de account destijds is aangemaakt kunt u een nieuw wachtwoord aanmaken door te gaan naar: http://wachtwoord.kennisnet.nl en uw gegevens daar in te vullen. U krijgt dan een geautomatiseerde mail naar dat adres gestuurd met daarin een link om een nieuw wachtwoord aan te maken.

Als u niet meer weet wat uw e-mailaccount is, kunt u een nieuw account aanmaken via http://account.kennisnet.nl

Technisch gezien kan dit, maar wij adviseren dit niet te doen. Uw gebruikersnaam en wachtwoord is binnen Les 2.0 namelijk gekoppeld aan een persoonlijke werkomgeving. Iedereen met uw inloggegevens kan daardoor uw eigen opgeslagen materiaal zien en bewerken of verwijderen.

Stap 1: Ga naar www.les20.nl

Stap 2: Klik op inloggen

Stap 3: Selecteer aan de rechterkant bij Schoolaccount uw instelling

Stap 4: Klik op Verder

Stap 5: Log in binnen uw eigen ELO met uw persoonlijke ELO gebruikersnaam en wachtwoord

Voor Magister geldt een enigszins afwijkende manier van inloggen:

Stap 1: Log in op Magister met uw persoonlijke inloggegevens

Stap 2: Maak de volgende link aan in Magister: http://www.les20.nl/entree/login

Stap 3: Klik op deze link, u bent nu ingelogd in LES 2.0

Stap 4: U kunt nu uw vaste gebruikersprofiel van LES 2.0 aanmaken. Dit profiel is uw identiteit binnen LES 2.0. Het aanmaken van dit profiel is eenmalig.

 

TIP: Vraag de ELO beheerder of hij deze link centraal aanmaakt voor alle gebruikers: http://www.les20.nl/entree/login

Zie onderstaande schematische weergave van hoe het authenticatieproces werkt.

Als u een licentie heeft op LES 2.0 en als u de hierboven beschreven inlogprocedures heeft gevolgd, maar u komt op deze manier niet op LES 2.0 terecht, dan adviseren we u om uw systeem- of netwerkbeheerder contact op te laten nemen met de Entree/Kennisnet Federatie. Zoals te zien in het schema bij 'Hoe werkt de inlog via de ELO' bestaat de koppeling tussen uw ELO en LES 2.0 in eerste instantie uit een communicatieproces tussen uw ELO en Entree. Pas wanneer deze communicatie juist functioneert worden er gegevens vanuit Entree doorgespeeld naar LES 2.0.

 

T: 0800-KENNISNET (0800 536 647 638)

E: entree@kennisnet.nl

Als inloggen via de ELO wel lukt maar u krijgt op Les 2.0 zelf de melding dat inloggen niet gelukt is kunt u contact opnemen met de Les 2.0 Servicedesk (ma t/m do van 9:00u tot 13:00u).

T: 035 677 1901

E: info@les20.nl

Programma's & Mogelijkheden

Omdat eigen uploads altijd in ons eigen afspeelformaat worden omgezet zijn er in principe weinig beperkingen betreffende formaten die gebruikt kunnen worden. Er is in ieder geval getest met MPG1, MPG2, MOV/MP4 en WMV. De transcoder die op de achtergrond wordt gebruikt is FFMPEG. Zie de officiële documentatie aldaar voor uitgebreidere informatie over ondersteunde formaten. Tevens zijn er binnen LES2.0 geen beperkingen betreffende grootte of lengte van de eigen upload.

De eigen geuploade video's worden altijd in ons eigen afspeelformaat omgezet na upload om goed afspelen te kunnen garanderen. Tijdens het omzetten wordt een tijdelijk filmpje van vijf seconden getoond om aan te geven dat het omzetten nog niet afgerond is. Wanneer de video met succes is omgezet, verdwijnt dit filmpje vanzelf en wordt in de plaats daarvan de eigen upload afgespeeld. De asset moet in Mijn werkplek dan ook een eigen thumbnail uit het filmpje tonen. Het omzetten kan afhankelijk van de lengte van de video enkele uren duren.

U kunt direct zoeken op Lesmateriaal. Door deze optie te kiezen in de dropdown van uw zoekvenster.

De bronnen die u vindt, zijn afkomstig van diverse collecties, herkenbaar aan de collectienaam onder de bron.

Lesmateriaal met het kwaliteitskeurmerk LES 2.0 is herkenbaar aan de collectienaam 'LES 2.0' onder het lesicoon.

Daarnaast is er ook lesmateriaal gemaakt door de 'ED*IT-redactie', uit 'Kennis Actief', en zelf gepubliceerd door gebruikers onder de collectie 'Gebruikers'. 

Als u zelf lesmateriaal publiceert verschijnt uw les dus in LES 2.0 onder 'Gebruikers'. Op deze manier is duidelijk gemaakt dat het om lesmateriaal gaat van andere gebruikers. Alle gebruikers kunnen uw les bekijken, en desgewenst kunnen docenten het aanpassen, en eventueel de aangepaste versie publiceren.

Alle lesmateriaal wordt ontsloten via de portal www.les20.nl. In deze portal vindt u onder de tab Stercollecties de LES 2.0-vakcollecties. Deze pagina is opgesteld als een index. Gebruikers kunnen door de matrix van ‘groot naar klein’ klikken.

 

Voorbeeld: een docent klikt eerst op het vakgebied, dan op een deelgebied en zo verder tot het uiteindelijke leerdoel. Dat leerdoel is uitgebreid beschreven. Gekoppeld aan het leerdoel vindt de docent de bijbehorende lesplannen, lessen en ontwerpdossiers.

 

Voorbeeld van een leerdoelenpad: Biologie > Structuren > Structuren van cellen > Bouw van virussen.

Daarnaast is het mogelijk om vrij te zoeken op het bronnen- en lesmateriaal. Gebruik hiervoor de optie Zoeken.

Systeemeisen

LES 2.0 werkt net als vele andere sites met ‘cookies’. In deze bestanden is onder andere uw sessie opgslagen zodat u ingelogd blijft gedurende uw bezoek aan LES 2.0. De browser moet zo staan ingesteld dat cookies worden geaccepteerd, hetgeen standaard het geval is. Mocht dit niet zo zijn kunt u dit volgens onderstaande wijze aanpassen.

 

In Internet Explorer gaat dit als volgt: 

 • Kies in het menu Extra 'Internet opties'
 • Kies in het venster dat nu opent het tabblad 'Privacy'
 • Klik op de knop 'Standaard'
 • Sleep de schuifregelaar naar de stand 'Normaal'
 • Klik op 'Toepassen' om de nieuwe instellingen op te slaan

 
In Firefox gaat dit als volgt: 

 • Kies in het menu Extra 'Internet opties'
 • Kies in dit venster dat nu opent 'Privacy'
 • Vink de volgende opties aan 'Cookies van Websites accepteren' / 'Cookies van derde accepteren'
 • En kies ‘bewaren totdat ze verlopen’.
 • Klik op 'OK' om de nieuwe instellingen op te slaan

 
In Safari gaat dit als volgt:

 • Start Safari
 • Kies in het menu Safari 'Preferences' (Voorkeuren)
 • Kies in het venster dat nu opent 'Security'
 • Selecteer bij Accept Cookies (Accepteer Cookies) de optie 'Only from sites you navigate to' (Alleen van sites die ik bezoek).
 • Klik op het 'rode kruisje' bovenin
 • Start de Safari browser opnieuw op

Om dit te controleren klikt u in de browser (bijvoorbeeld Internet Explorer) in het menu op Help » Info. In het venster dat verschijnt vindt u de browserversie. De minimaal vereiste versies zijn: Internet Explorer 7.0, Firefox 3.0, of Safari 3.0. Gebruik van een te oude browser kan problemen geven bij het werken in LES 2.0. Hieronder vindt u links via welke gratis nieuwe browserversies gedownload kunnen worden. Neem contact op met uw ict-coördinator indien u zelf geen software kan installeren.

* Flash versie 9 (inclusief minor versions, dus bijvoorbeeld 9.1.0)

* Flash versie 10 (inclusief minor versions, dus bijvoorbeeld 10.1.0)

 

U kunt de laatste versie van de Flash player HIER downloaden.

Om de flashvideo’s van LES 2.0 te kunnen afspelen zijn de volgende instellingen nodig:
In de Firewall Rule Settings moet poort 1935 naar buiten worden opengezet voor het RTMP protocol.
De video's  streamen dus niet over poort 80. Als deze poort dichtstaat zie je een zwart scherm waarop na verloop van tijd een foutmelding verschijnt.
Als u deze poort niet voor iedereen open wil zetten moet deze ten minste openstaan voor IP-adres: 145.97.38.12

 • Om optimaal gebruik te maken van de materialen in LES 2.0, met name de video's, is een breedband internetverbinding van minimaal 600 kbps per computer vereist.