Margaret Thatcher overleden - Iron Lady 87 jaar geworden

Margaret Thatcher

Op maandag 8 april 2013 is op 87-jarige leeftijd de Britse Oud-Premier Margaret Thatcher overleden. Thatcher was omstreden vanwege haar harde lijn in de politiek en haar strenge bewoording, iets wat haar de bijnaam de ‘Iron Lady’ opleverde. Hiernaast was ze niet alleen de eerste vrouwelijke premier van Groot-Brittannië, maar was met een regeerperiode van 11 jaar ook de langst zittende premier van de twintigste eeuw.

 

Met betrekking tot de binnenlandse politiek stond ze vooral bekend om de conservatieve economische hervormingen die zij doorvoerde om de economie te stimuleren. Deze maatregelen werden vooral genomen ten koste van sociale voorzieningen. Ook vergrootte ze de militaire aanwezigheid van Groot-Brittannië in Noord Ierland, waardoor de IRA zelfs een aanslag op haar leven pleegde in 1981.

 

Op buitenlands gebied haalde ze vaak hard uit naar de Soviet-Unie, waarbij ze veel samen optrok met Ronald Reagan en diens Koude Oorlog politiek. Onder haar premierschap voerde Groot-Brittannië ook een korte oorlog tegen Argentinië die de Falklandeilanden was binnengevallen. Ook was ze geen groot voorstander van toetreding van Groot-Brittannië tot de Europese Unie, wiens regels zij als verstikkend zag.

 

Uiteindelijk was de tegenstand binnen haar eigen partij zo groot dat ze in 1990 opstapte als premier. Al met al schiep Margaret Thatcher een nieuwe neo-liberale vorm van politiek die ook wel ‘Thatcherism’ wordt genoemd waarbij de staat zich minder moet bemoeien met de levens van de mensen en zich eerder focust op de versterking van de economie.

 

Videofragmenten over Thatcher