Nelson Mandela (95) overleden

Mandela in zijn cel op Robbeneiland

De Zuid-Afrikaanse oud-president en icoon van de anti-apartheidsbeweging Nelson Mandela is donderdag 5 december in Johannesburg op 95-jarige leeftijd overleden. 'We hebben onze grootste zoon verloren', zei huidig president Jacob Zuma in een tv-uitzending. Mandela kampte al langer met een slechte gezondheid. Hij werd eerder dit jaar drie maanden in het ziekenhuis opgenomen met een longinfectie.

 

Apartheidsregime

Mandela gold als het gezicht van de strijd tegen het blanke apartheidsregime in Zuid-Afrika. Op 27 April 1994 kwam er na 46 jaar een einde aan de apartheid. Dit systeem stelde de blanke minderheid in Zuid-Afrika boven de zwarte meerderheid, en onderdrukte deze meerderheid door het opstellen van discriminerende wetten op het gebied van onderwijs, openbaar leven, huisvesting en werk.

 

Robbeneiland

Al sinds de invoering van het systeem in 1948 was er protest tegen dit systeem vanuit de blanke, maar vooral vanuit de zwarte bevolking. Aanvankelijk was dit protest geweldloos en onder aanvoering van de zwarte African National Congress. De voornaamste leider van deze protestbeweging was Nelson Mandela. Nadat de regering de protesten hardhandig neersloeg in 1960, met de moord op 69 demonstranten bij Sharpeville, ging het ANC over op sabotage en terrorisme om apartheid te bestrijden. Nelson Mandela werd in 1962 opgepakt en werd veroordeeld tot levenslang. Mandela verbleef van 1964 tot 1982 in de gevangenis op Robbeneiland.

 

Vrijlating in 1990

In de internationale politiek kon het apartheidsregime van Zuid-Afrika op weinig steun rekenen voor haar beleid. Veel landen gingen zelfs over tot een boycot van het land. De toenemende kritiek leidde ertoe dat president Frederik de Klerk op 11 februari 1990 Nelson Mandela vrijliet. Dit zorgde voor grote internationale vreugde. Na de verkiezingen van 1994 werd Mandela president. Hij stelde alles op alles om Zuid-Afrika te hervormen en de situatie van de zwarte bevolking te verbeteren.

 

Bekijk enkele fragmenten over Mandela, apartheid en Zuid-Afrika:

 

In LES 2.0 is daarnaast een speciaal ontwerpdossier te vinden over de apartheid met bronnen op verschillende niveaus: